(A)
1 kek gulung ( dipotong dan di atur / disusun di atas dulang / bekas)
(B)
6 sudu besar tepung kastad
4 sudu besar gula
1 tin susu cair
2 cawan air termasuk air buah
(bancuhkan semua bahan di atas, panaskan sehingga mendidih dan angkat)
(C)
Satu tin buah dalam tin
(D)
1 kotak Jelly Kristal (Nona)
(sediakan jelly dengan mencampurkannya dengan 2 cawan air panas / didihkan 2 cawan air , tutup api - masukkan jelly - kacau)
Cara-cara:
1. Lapisan 1 - kek yang telah dipotong
2. Lapisan 2 - tuangkan bahan B serta ratakan di atas kek
3. Lapisan 3 -tuangkan buah dalam tin ke atas lapisan tepung kastad (bahan A). Ratakan
4. Lapisan 4 -tuangkan jelly kristal yang telah disediakan ke atas lapisan buah tadi.5. Biarkan sekejap barulah dimasukkan ke dalam peti sejuk.
6. Dah tu....makanlah...apa lagi....sedaaaaap
Resepi ini diambil daripada seorang rakan yang kupanggil dia 'Kak Chik'..sewaktu kami sembang-sembang di kantin sekolah dua bulan lepas.....baru semalam ku sempat mencubanya...Emm, jadi jugalah...suamiku pun memuji dan minta dibuatkan untuk dibawa ke ofisnya....kira ok lah tu....Cubalah...Terima kasih Kak Chik!!
No comments:
Post a Comment